Kontakty
Slovenský rozhľad
Nobelovo námestie 8
851 01 Bratislava

Vladimír Dobrovič
0915 798 909

mail: skrozhlad@gmail.com
Naši partneri:

Úplne nový šport – fajnball – sa zrodil na východnom Slovensku – Vladimír Mezencev

Zatiaľ u nás málokto vie, že na Slovensku sa zrodil nový druh športu – fajnball. Nie dnes, ani včera, ale oficiálne už pred rokom. Jeho „otcom“ je súčasný riaditeľ ZŠ J. A. Komenského v Snine Mgr. Juraj Skrip, pôvodne učiteľ telocviku, absolvent Pedagogickej fakulty UPJŠ v Prešove. Ide o loptovú hru zároveň však nekontaktnú, vhodnú pre všetky vekové kategórie.

Juraj Skrip ako telocvikár videl, že terajšia generácia detí má problémy s pohybom, nezaujíma sa o pravidelné športovanie a výsledkom je veľká obezita chlapcov a dievčat už vo veku do 15 rokov. Práve preto vymyslel hru, vhodnú aj pre lenivejšie deti, ktoré pri fajnballe sa môžu pohybovať dokonca v ľahu, teda plazením sa vpred. Hráči sa však najviac pohybujú kľačmo /na kolenách/ s cieľom rukami dopraviť plastovú loptu do brány súperov. Hracia plocha predstavuje štvorec rozmermi 3x3 m pre najmenšie deti až po 6x6 m pre dospelých. Také sú ideálne ihriská, ale môžu byť aj v tvare obdĺžnika, kruhu či rovnostranného trojuholníka. V prípade štvorca sú na hracej ploche až štyri brány!

Oficiálnu premiéru mal fajnball vo februári 2013 v Snine, kde majú prvé špeciálne ihrisko na túto hru nielen na Slovensku, ale dokonca vo svete! Druhé ihrisko otvorili minulý víkend v obci Budimír /okres Košice –okolie/ v jej základnej škole, ktorú navštevujú deti až z 19 /!/ obcí dvoch okresov. Slávnostného aktu odovzdávania ihriska na fajnball do užívania sa zúčastnili aj poslankyňa Európskeho parlamentu za stranu SMER-SD Monika Smolková, vedúci odborov školstva Košického a Prešovského samosprávneho kraja PaedDr. Štefan Kandráč a PhDr. Karol Lacko, starostovia okolitých obcí a v neposlednom rade v súčasností najpopulárnejší slovenský televízny komentátor Marcel Merčiak.

Nemusíme zdôrazňovať, že v našich zemepisných šírkach zriadiť takúto špecializované ihrisko na základnej škole nie je jednoduchá záležitosť. Tak napríklad v Snine J. Skrip plných 13 rokov pracoval nad všetkým čo súviselo s fajnballom. V Budimíri by riaditeľka ZŠ a MŠ PaedDr. Jana Bavoľárová tiež vedela dlho rozprávať o tom čo všetko musela podniknúť a absolvovať, než takéto „ihrisko“ vzniklo. Veď fajnball má iba jeden problém – a tým sú financie. Zriadenie hracieho stánku klasického štvorcového tvaru si vyžaduje mať šesť odrazových plôch /štyri obvodové steny, strop a dlážka/, kvalitnú vzduchotechniku, kamerový systém a softvér, špeciálnu loptu... Investície však rozhodne stoje za to. Veď v Snine sa tomuto športu už pravidelne venuje 379 ľudí, od žiakov základných škôl po dospelých.

Ako vo svojom príhovore povedal Marcel Merčiak, ktorý sa nie tak dávno vrátil zo ZOH 2014 v Soči, dnes v zimných športoch vládnu odvetvia a disciplíny, ktoré sme pred desaťročiami vôbec nepoznali a tak napríklad, klasický beh na lyžiach je už dnes v tieni snowbordových zápolení. Práve preto sa z fajnballu môže stať druh športu, ktorému sa po zapustení hlbokých koreňov vo svojej domovine dostane aj uznanie v zahraničí...